Textilbehandling

Acetat
Kunstfiber har en smuk glans og et blødt fald. Minder meget om silke. Kunstfiber anvendes specielt til foer i jakker, frakker, habitter m.m. Acetat er ikke særligt stærkt og svækkes af kemikalier. Krøller meget i vask. Vaskes ved 40° C. Husk det skal stryges ved lav temperatur.

Akryl
Akryl kendes også som Orlon, Courtelle og Dralon. Akryl tåler gerne sollys og de fleste kemikalier. Slidstyrken er knap så god som nylon eller polyester. Akryl er ikke formfast ved vask. Det anbefales at vaske det ved 40° C på skåneprogram. Husk at det desværre ikke tåler tørretumbling.

Angora
Angora er et animalsk naturprodukt. Kommer fra en kanin. Det bør vaskes i hånden som uld, (Se uld) Husk at Angora afgiver fnug, så vask det separat.

Blonder
Findes bla. i silke, bomuld og kunststoffer. Blonder får ofte navn efter de franske byer, som oprindeligt specialiserede sig i fremstillingen, såsom Chantilly, Valencienne og Calais. Det bør behandles efter anvisningen for det tekstil, de er fremstillet af.

Bomuld
Tøj af bomuld er meget komfortabelt, slidstærkt, nemt at vaske og har en stor absorberingsevne. Bomuldens kvalitet afhænger af bomuldens renhed, fiberlængden og indfarvning. Hvid bomuld kan godt kogevaskes, men farvet bomuld skal vaskes i henhold til den tilhørende vaskeanvisning, hvor det er indfarvningens kvalitet, der bestemmer vasketemperaturen.

Kanvas
Kraftigt lærredsvævet naturstof af bomuld eller hør. Bruges blandt andet til tasker, sko, kampdragter, overtøj og arbejdstøj. Behandles efter anvisningen for det tekstil, det er lavet af.

Chiffon
Chiffon er kendetegnet ved gennemsigtighed, lethed og flagren, som gør den meget  eftertragtet til brudekjoler. Chiffon er lavet af silke og behandles derefter – det vil sige så skånsomt som muligt. Håndvask anbefales ofte. Ellers kan det vaskes ved 30° C på finvaskprogram med et specialvaskemiddel. Chiffon tåler ikke tørretumbling.

Chintz
Chintz er fin-trådet og meget tæt lærredsvævet bomuld. Chintz har en glat og blank overflade. Det behandles som udgangspunkt som bomuld, men man skal være ekstra opmærksom på vaskeanvisningen – chintz kan også være en blanding af bomuld og polyester, som tilmed kan være voksbehandlet.

Damask
Navnet Damask stammer fra Damaskus, hvor man siger at Marco Polo omladede sine varer. Damask behandles efter anvisningen for det tekstil, det er fremstillet af. Damask er en særlig vævning af stoffet, så derfor kan damasktekstiler være af  forskellige materialer, som f.eks. silke, bomuld eller polyester. Oprindeligt var damask altid bomuld, men siden blev der også brugt silke. Silkedamask kaldes også Jacquar og i dag ses damask også som blandingstekstiler – f.eks. med polyester.

Denim
Denim er cowboystof, et kraftigt kipervævet stof af bomuld eller bomuld/polyester. Denim behandles som farvet bomuld, hvor det er indfarvningens kvalitet, der bestemmer vasketemperaturen, som typisk er 40° C. Denim bør altid vaskes og stryges på vrangen. Denim kan godt tørretumbles

Elastan
Elastan er elastiske fibre, som findes i badedragter, undertøj, strømper og bukser. Elastan kan næsten altid behandles som den fiber, de er blandet med. Tåler ikke blegning med klor.

Gabardine
Gabardine er kipervævet stof af uld eller polyester/ uld. Gabardine er en speciel måde hvorpå stoffet er vævet. Gabardine er traditionelt fremstillet af uld, men laves også af bomuld/ kunststof. Gabardine behandles efter anvisningen for det tekstil, det består af.

Hulfibre
Hulfibre er hule syntetiske fibre, oftest polyester. De hule fibre giver øget isolationsevne. Handelsnavnet kan blandt andet være Hollofil. Hulfibre tåler vask ved 60° C og tørretumbling ved lav temperatur

Hør
Hør er et vegetabilsk naturprodukt, der krøller meget og er svært at stryge. Kryber i vask. Det anbefales at vaskemidlet ikke indeholder blegemiddel, da det kan  beskadige stoffet. Tåler ikke at blive gnedet på. Hør har bedst af at blive vasket på skåneprogram.

Isoli 100% bomuld
Isoli er 100% bomuld, men i daglig tale også kaldet joggingstof. Isoli b
ehandles efter anvisningen for det tekstil, det er fremstillet af - Se bomuldsanvisningen.

Kunstfibre
Kunstfibre er industrielt fremstillede, som kan opdeles i to typer; regenerede fibre og syntetiske fibre. Kunstfibre skal behandles meget forskelligt, så det er vigtigt at du ser godt efter under det enkelte kunststof.

Lambswool
Lambswool er et animalsk naturprodukt. Fåreulden er taget fra den første klipning af dyret, som kendetegner ulden ved at være finere, lettere og blødere end ulden fra de klip der følger efter. Lambswool bør vaskes som uld.

Mikrofiber
Mikrofiber er et specielt tyndt kunststof/kemofibre. Det er ekstremt kompakt, men giver stadig plads til luft. Det anvendes til sportstøj da det beskytter mod vind og vand. Men det anvendes også til undertøj, da det afgiver luft og fugt, mens forbliver ”tørt”. Mikrofiber tåler typisk kun skånevask med ekstra vand ved 30° C. Husk mikrofiber ikke må tørretumbles og centrifugeres.

Modal
Modalfibre er kunstige cellulosefibre, men med en anden indre opbygning end viskosen. Modal tåler vask ved 60° C. Det kan stryges på højeste temperatur og tørretumbles.

Nylon
Nylon eller polyamid overgår alle andre fibermaterialer i slidstyrke. Vær opmærksom på at nylon er lysfølsom og gulner og mørner i sollys. Nylon anvendes bl.a. til forstærkning af sportsbeklædning, samt til tasker og andet tilbehør. Vask: 40° C.

Oilskin
Oilskin er overfladebehandlet med voks, så det næsten er vandtæt. Oilskin tåler ikke vask eller rensning. Rengøres med en fugtig klud eller ved spuling. Vedligeholdes med voks.

Polyamid
Polyamid kryber ikke i vask. Undertøj, bluser og strømper skal vaskes ved 40° C med lille tøjfyldning. Lyst stof tåler vask ved 60° C, Tåler skånsom centrifugering og tørring i tumbler ved højst 60° C.

Polyester
Polyester er også kendt som Terylene, Diolen, Dacron, Tetoron. Det er formfast og slidstærk. Tåler sollys og næsten alle kemikalier. Polyester er mindre varmefølsomt end andre syntetiske fibre. Det anvendes i de flester former for beklædning, ofte blandet med bomuld eller viscose. Kan vaskes ved 40° C.

Polyestervat
Jakker og lign. af bomuld/ polyester/ nylon med fyld af polyestervat vaskes med lille tøjfyldning i maskinen. Lyst tøj tåler 60° C. Kulørt tøj tåler 40° C og tørring i tumbler, temperaturen afhængig af selve stoffet.

Polypropylen
Polypropylen er lettere end andre tekstilfibre. Det er strækbart stærkt og tåler de fleste kemikalier, men er lys- og varmefølsomt. Anvendes bl.a. til sportsundertøj. Polypropylen vaskes ved 40° C.

Poplin
Poplin er en speciel vævning, er tæt lærredsvævet stof med dobbelt så mange tråde på langs som på tværs. Poplin findes som ren bomuld og bomuld/polyester. Det anvendes til skjorter og polotrøjer. Det behandles efter anvisningen for det tekstil, det er fremstillet af.

PVC
PVA er tøj med en plastbelægning som f.eks regntøj der kan vaskes med lille tøjfyldning ved 40° C. Pvc tåler hverken centrifugering eller tørring i tumbler. Tøj af pvc skal faktisk behandles som miljøfarligt affald, når det kasseres.

Silke
Silke er finfibret, blødt, særdeles glansfuldt. Det krøller kun lidt og har en god isolerende evne. Ligesom de øvrige naturlige fibre kan silke optage en del fugt og er derfor behagelig at have på. Det bliver ikke statisk elektrisk. Vi anbefaler at det håndvaskes. Må aldrig tørretumbles.